Nowiny

Reply to this topicStart new topic
~jurski~
wpis 1.12.2009, 08:17:24
Wpis #1
Goście

Panie autorze, "niewiele" piszemy łącznie.
Go to the top of the pageraport

+Quote Post
~jurski~
wpis 1.12.2009, 08:21:23
Wpis #2
Goście

+Quote Post
~stiG~
wpis 1.12.2009, 09:18:05
Wpis #3
Goście

Przeczytał "krytyk od Wojewódzkiego" ostatnie zdanie i cwaniakuje.

+Quote Post
~Zuchwa~
wpis 1.12.2009, 10:42:36
Wpis #4
Goście

Dziwne, jakos film zbiera pochwaly i nagrody. na filmwebie dostal srednia ocen 8,06 co jest bardzo dobrym wynikiem. A tu czytam ze jest kiepski!? Moze dlatego ze pokazano Nowiny jako regionalna gazete komunistycznego rzadu:)

+Quote Post
rudy kocur
wpis 1.12.2009, 10:59:33
Wpis #5

Swojak
Grupa: Użytkownicy zarejestrowani
Wpisów: 276
Nr użytkownika: 538

CYTAT(jurski @ 1.12.2009, 08:21:23) *

Jaki autor, taki tekst biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

+Quote Post
~Piotrek~
wpis 1.12.2009, 11:34:57
Wpis #6
Goście

Autor recenzji nie zrozumiał sensu filmu. Jest przekonany że w filmie reżyser dbał o realizm. Może urodzony koło Krosna człowiek zapomniał że w 1982
Krosno było miastem wojewódzkim dla tamtych terenów a nie Rzeszów? Może zapomniał że szpital w Krośnie jest oddalony od miejsca akcji w podobnej odległości jak rzeszowski i żaden mądry człowiek nie jechałby do szpitala do Krosna tylko np. do Brzozowa, Ustrzyk, Leska? W filmie było więcej przykładów na to, że film nie jest dbającym o realizm dokumentem tylko dziełem celowo mieszającym rzeczywistość z fikcją. A nazwy miast w filmie takie jak Przemyśl, Krosno, Sanok, Rzeszów mają nadać mu klimat podobnie jak picie wódki, pozorant bez zębów czy komunistyczne Nowiny. Szacunek dla reżysera za to że nie próbuje wzorować się na kinie zachodnim tylko tworzy swój niepowtarzalny klimat.

+Quote Post
~stary zakapior~
wpis 1.12.2009, 15:01:56
Wpis #7
Goście

Akcja filmu dzieje się w Beskidzie Niskim a nie w Bieszczadach. Jeśli autor nie dostrzega róznicy-służę pomocą.

+Quote Post
Piotr Samolewicz
wpis 2.12.2009, 16:25:03
Wpis #8
Nowy
*
Wpisów: 4
Nr użytkownika: 1475

Dziękuję internautom za wpisy.

Co do sensownych uwag:

Środoń pojechał w Bieszczady, taka nazwa pada w filmie. I nie wolno mylić świata przedstwionego z rzeczywsitym. To prawda, że film nakręcono w Beskidzie Niskim, ale plenery wybiera się z różnych względów, na przykład ekonomicznych, co nie zmienia postaci rzeczy, że cały czas chodzi o "Bieszczady', mniej czy bardziej umowne.
Inny internauta wylicza nazwy geograficzne. Po co? Przecież Smarzowski nie nakręcił mapy, tylko film, w którym nazwy padają dla orientacji widza, a nie dla dokładnego odwzorwowania rzeczywistości w dziele.

Inny z internautów zarzucił mi, że nie zrozumiałem sensu film. Nie ja jeden. Odsyłam do listopadowego "Kina". W kinie światowym wywijanie siekierą to norma. Trzeba tylko wiedzieć po co się to robi. Smarzowski nie pogłębił psychologicznie postaci, niewiele mówi o ich motywacjach. Reżyser jedynie utacza wydarzenia i wątki jak kulę śniegową i zagęszcza atmosferę, by walnąć nimi w widza. I tyle. Dla efektu. Problemu z odczytaniem sensu filmów jeszcze bardziej okrutnego reżysera, jakim jest Haneke, nie mam, gdyż Austriak mówi o konkretnych problemach, na przykład oddziaływaniu mediów na ludzi.

Jeszcze ktoś mi wypomniał, że film mi się nie spodobał, bo "grają" w nim Nowiny. Nonsens. Gdyby tak było, to w ogóle bym nie wspominał w recenzji o naszej gazecie.

Czy warto iść na "Dom zły"? Recenzent nie jast wyrocznią, dlatego trzeba na sobie testować różne filmy.
Pozdrawiam.

+Quote Post
~Kinoman~
wpis 29.12.2009, 08:07:47
Wpis #9
Goście

CYTAT(Piotr Samolewicz @ 2.12.2009, 16:25:03) *
Co do sensownych uwag...

Większych bzdur już dawno nie czytałem. Pogrąża się Pan, Panie Samolewicz w tych swoich wyjaśnieniach. Ale przynajmniej wskazuje Pan źródło, skąd zerżnął pomysł tej, pożal się Boże, "recenzji". Zapraszam do lektury, warto :-)

+Quote Post
Piotr Samolewicz
wpis 30.12.2009, 15:52:50
Wpis #10
Nowy
*
Wpisów: 4
Nr użytkownika: 1475

Zerżnął? W którym miejscu?

+Quote Post
~Gość~
wpis 7.01.2010, 18:08:05
Wpis #11
Goście

Jak Środoń mógł się wplatać w dramat rodziny? Sugeruje Pan że dramat dotknął tą rodzine przed spotkaniem ze Środoniem. Dla mnie recenzja napisana na przekór aby zwrócić na siebie uwage.

+Quote Post
~Gość~
wpis 14.01.2010, 12:54:00
Wpis #12
Goście

A może Pan Piotr Samolewicz ma najnormalniej w świecie prawo do takiej a nie innej opinii na temat filmu? Jeśli Jemu ten film się nie podoba, to ma pisać że jest nim zachwycony?
Moim zdaniem, jak przymknie się trochę oko na te rzygania, sikania i inne, to wyłania się przyczyna tragizmu naszej rzeczywistości nie tylko tej PRL-owskiej ale również obecnej: ZNIEWOLENIE. Nie do wszystkich dotarły słowa:"nie lękajcie się". Karnawał trwał zbyt krótko. Panie Samulewicz, niech pan przyjedzie do Jedlicza, miejscowości z której pochodzi pan Wojciech Smarzowski, a zobaczy pan ludzi idealnie pasujących do klimatu jego filmu. Próby podjęcia walki z tym "miejscowym bagnem" są jak walenie głową w mur. Nawet ci chyba dobrzy, wrażliwi, zachowują się tak podle, że trudno zrozumieć jak mogą rano patrzeć w lustro. A wszystko za sprawą "jedlickich milicjantów"(nasi nie chodzą w mundurach), którzy mają władzę, kasę, szerokie kontakty i "haczki" - pełną szufladę haczyków. Anonimowe telefony, donosy, zastraszania poparte pieczątkami, wreszcie zwolnienia z pracy. Ich bezkarność jest paraliżująca. BAGNO! Nasza rzeczywistość jest gorsza od tej z filmu, bo to zła gmina istniejąca - nie tylko wytwór wyobraźni.

+Quote Post

Fast ReplyReply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 11.03.2010 - 18:04

Portal www.nowiny24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez internautów. Więcej informacji w regulaminie forum.

Media Regionalne sp. z o. o. zastrzega, że dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych w portalu www.nowiny24.pl jest zabronione bez zachowania warunków korzystania z treści. Podstawa prawna: art. 25 ust. 1 pkt 1 b ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2009.

Skin designed by H-Designer, Copyright 2007, All rights reserved. www.H-Designer.com