Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

Najnowsze tematy

Wyświetl nową zawartość »

Ci sądzicie o płycie gazowej Solgaz


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
404 odpowiedzi w tym temacie

#21 ~Tomasz~

~Tomasz~
  • Goście

Napisano 19 maj 2016 - 07:33:29

Witam i proszę o szczere wypowiedzi Czy ktoś ma kuchenkę gazową z płytą firmy Solgaz? Chcę żonie ułatwić życie w kuchni i na rocznice ślubu chcę wymienić starą kuchenkę gazową ( na butlę) na taką z płytą Poradzcie

Mam od roku GPC-3. Postawienie na tej płycie 3-4 garnków i gotowanie w nich - niemożliwe - nie wierzysz??? wpisz w google gpc-3 i wyświetl grafikę tam są zdjęcia jak wygląda płyta z ustawionymi 2 garnkami. Oczyma wyobraźni postaw trzeci. Co do reszty to same zalety, ale rozmieszczenie palników + cena trochę ją dyskwalifikują.



#22 ~Zadowolona~

~Zadowolona~
  • Goście

Napisano 07 lipiec 2016 - 13:35:25

Może jeszcze komuś się przyda.

Mam płytę Solgazu 3-palnikową już 2 lata. Na początku użytkowania myślałam, że ten zakup to błąd. Wynikało to przede wszystkim z tego, iż gotuje się na niej trochę inaczej niż na klasycznej gazowej i trzeba się przestawić. Teraz jestem zadowolona,tym bardziej, że nawet moje dzieci mogą ją bezpiecznie użytkować. Radzą sobie z tym doskonale. Jeśli chodzi o rozmieszczenie  3 garnków to faktycznie, z szerszymi garnkami bywa ciężko. lepiej mieć węższe a wyższe. Czyszczenie, wygląd i bezpieczeństwo są na plus.

Jeśli chodzi o serwis gwarancyjny ( wymiana sterowników) załatwione do tygodnia od zgłoszenia. Płyta cały czas działała więc nie był to termin problematyczny. Choć przyznaję, ciężko się do nich dodzwonić. Zostawiliśmy numer i oddzwonili.  

Ktoś pisał o gorących oparach z wylotów z tyłu płyty; nie uszkadzają ani szafki nad kuchenką ani bocznych, na ścianie mam szkło hartowane i też się z nim nic nie dzieje. Żadne płomienie tamtędy się nie wydostają. Potwierdzam też, że nie ma tych tłustych osadów jak przy klasycznej kuchence.

W przypadku braku prądu potrzebna bateria (dokupiliśmy razem z płytą), dotychczas była tylko raz potrzebna, ale jak  u kogoś często występują przerwy w dostawie prądu musi to wziąć pod uwagę.

I na koniec takie moje subiektywne odczucie - duszenie, robienie dżemów, "dochodzenie" potraw itp. na tej płycie, na najniższych ustawieniach jest najlepsze ze wszystkich użytkowanych dotąd sprzętów.

Ja jestem zadowolona z zakupu i działania płyty  :)



#23 ~joasia~

~joasia~
  • Goście

Napisano 09 lipiec 2016 - 18:13:16

Witam ja posiadam kuchnie solgazu od 2 miesięcy i bardzo żałuje.Odradzam serdecznie 



#24 ~odradzam zakupu~

~odradzam zakupu~
  • Goście

Napisano 12 lipiec 2016 - 08:47:11

Odradzam zakup. Ja nie jestem zadowolona. Po prostu jest to strata pieniedzy. Są tańsze lepsze i funkcjonalniejsze  od tego chamy.



#25 ~Agata~

~Agata~
  • Goście

Napisano 09 wrzesień 2016 - 11:19:19

Szkoda pieniędzy i zdrowia! Mam od dwóch miesięcy, generalnie mało gotuję, a już są wyraźne ślady na szkle - rysy, plamy paskudne jakby eksploatowana była przez kilka lat. Dodatkowe pole grzewcze jest bez sensu, bo i tak tam się nic nie zmieści jeśli użytkowane jest to z palnikiem jest to tylko dodatkowe miejsce gromadzenia się brudu w czasie gotowania np. smażenia, które mocno się przypala, tak więc po zakończonym gotowaniu trzeba poświęcić kupę czasu, żeby je domyć, bez skrobaka ani rusz. Cała płyta mocno się nagrzewa i bardzo długo stygnie.W czasie czyszczenia płyty wciąz włącza się starter i wyje bo blokada włącznika przy dotknięciu szmatą przestaje być blokadą. Wtedy całość szaleje i trzeba szybko na sucho wytrzeć miejsca dotykowego sterowania, żeby ten alarm zatrzymać. Kratki znajdujące się z tyłu tak mocno się nagrzewają,że po kilku gotowaniu już się powyginały. Jednym słowem szmelc. A szkoda ,bo ładnie wygląda jak się nie użytkuje i to tylko jedyny plus.



#26 ~mrk~

~mrk~
  • Goście

Napisano 21 wrzesień 2016 - 08:39:59

Powiem tak... Używałem półtora roku. Miałem już dość, zmieniłem na zwykłą płytę gazową z dolnej półki (za 450 pln - 4x taniej niż Solgaz!) i nie przypuszczałem, że przez taką zmianę można siętak cieszyć. Omijać płyty Solgazu szerokim łukiem. Nie wiem skąd się wzięły pozytywne oceny tego g.... yyy... "produktu". Zgadzam się za to z KAŻDĄ negatywną opinią jaką widziałem w internecie (nie da się doczyścić, brak obiecywanych oszczędności, mało miejsca, rysy, praktycznie nie istniejące sterowanie nagrzewaniem się pól grzejnych itp. itd.). Polecam tylko komuś kto ma za dużo pieniędzy i lubi często łapać "nerwa".



#27 ~Stenia~

~Stenia~
  • Goście

Napisano 21 wrzesień 2016 - 15:54:52

Gdy robiłam remont kuchni miałam dylemat solgaz czy indukcja Wybrałam indukcje i nie żałuję Rachunki za prad są większe niewuele Tak samo płacilabym za gaz Plyta czysciutka Nie nagrzewa sie do czerwoności Stygnie szybko Wszystko sie szybciej gotuje No i ten urok. .. polecam

#28 ~Aneta Wierzawice~

~Aneta Wierzawice~
  • Goście

Napisano 21 wrzesień 2016 - 23:09:00

Gdy robiłam remont kuchni miałam dylemat solgaz czy indukcja Wybrałam indukcje i nie żałuję Rachunki za prad są większe niewuele Tak samo płacilabym za gaz Plyta czysciutka Nie nagrzewa sie do czerwoności Stygnie szybko Wszystko sie szybciej gotuje No i ten urok. .. polecam

Nieprawda!!!

Nie polecam bo kto kupi ten potem tego wyboru pożałuje.



#29 ~Stenia~

~Stenia~
  • Goście

Napisano 22 wrzesień 2016 - 06:49:02

Nieprawda!!!
Nie polecam bo kto kupi ten potem tego wyboru pożałuje.

prawda Kupiłam i nie żałuję Widocznie trafiłaś na bubel

#30 ~wwe~

~wwe~
  • Goście

Napisano 22 wrzesień 2016 - 13:49:31

moj sasiad ma solgaz (ja niestety nie mam gazu) i bardzo chwali



#31 ~bezimienny~

~bezimienny~
  • Goście

Napisano 22 wrzesień 2016 - 15:20:23

Jak zwykle skrajne oceny należy odrzucić! Płyta ma plusy i minusy. Mam pół roku i nie wymieniłbym na zwykłą gazową, ale na pewno jest gorsza od dobrej indukcji. Takiej na trzy fazy (wtyczka "siłowa"). Jak ktoś robi remont kuchni i ma możliwość podciągnąć "siłę" to niech to zrobi. Solgaz sie nagrzewa i dlatego wszystko co kapnie czy pryśnie się przypali. Praktycznie po każdym większym gotowaniu trzeba ją porządnie umyć. Do tego trzeba sobie sprawić jak najlepsze preparaty do płyt i nie ma tragedii. Jeżeli garnki mają parę lat, to trzeba je wymienić na odpowiednie, ale to samo dotyczy zwykłych indukcji. Nie ma co liczyć na darmowe gotowanie na odzyskiwaczach bo to bajer. Tak naprawdę to one przeszkadzają, bo jak gotujesz na wszystkich palnikach to nie masz gdzie odstawić gorącego garnka. Zmieniłbym też ustawienia pól grzewczych, ale to chyba jest wymuszone przez rury gazowe.

Reasumując dobra indukcja na pierwszym miejscu, a jak problem z prądem to Solgaz może być. Jest tylko stanowczo zbyt drogi.



#32 ~Ludwik~

~Ludwik~
  • Goście

Napisano 26 wrzesień 2016 - 11:37:03

Nie, nie i jeszcze raz nie!!! Mam od kilku miesięcy i strasznie żałuję. Oszczędności gazu jakoś nikt nie potwierdził za to kupa pieniędzy wydana na czyścidła, skrobaki i ręka poparzona, bo cała płyta się nagrzewa nie tylko w miejscu palnika pod garnkiem. Tym sposobem brud świetnie się przysmaża na całej powierzchni, a zanim ostygnie to już jest super przyklejony do szkła. Trzeba wtedy godzinę szorować, a i tak często nie zejdzie i prędzej pojawią się rysy na szkle. Darmowe pole grzewcze to bujda, zeby było gorące musi działać palnik obok, a jak już działa to i tak niczego nie postawisz bo się nie zmieści, no może garnek wielkości kieliszka.Na jednym palniku pojawiła się biała plama już po kilku dniach grzania i z biegiem czasu jest coraz większa, a reklamacji na płytę nie przyjmują. Garnki są odpowiednie tak jak w indukcji jednak to ich nie interesuje, można sobie kupić nową płytę tylko, że ja mam ją od niecałych trzech miesięcy. Jednym słowem PRZESTRZEGAM przed tym wynalazkiem!



#33 ~wow~

~wow~
  • Goście

Napisano 27 wrzesień 2016 - 08:39:58

Witam wszystkich serdecznie,

mam płytkę Solgaz 4+1. Do tego dokupiłam sobie niedawno okap SH3r - obie rzeczy to świeżutkie sprzęty tej firmy. Jestem z nich niezmiernie zadowolona. Cudownie wyglądają w kuchni i  jak do tej pory nie mam z nimi żadnych problemów.

a tej płytki to pewnie słuchasz, bo napewno na niej nie gotujesz



#34 ~ulkaaaaaaaaaaaa~

~ulkaaaaaaaaaaaa~
  • Goście

Napisano 29 wrzesień 2016 - 00:54:39

az sie boje kupic ze bede zalowac, kurcze a tak chwalili jak bylam ja ogladac... obym nie zalowala...



#35 ~Stenia~

~Stenia~
  • Goście

Napisano 29 wrzesień 2016 - 18:48:46

az sie boje kupic ze bede zalowac, kurcze a tak chwalili jak bylam ja ogladac... obym nie zalowala...

kup indukcje Na pewno nie pożałujesz

#36 ~kema~

~kema~
  • Goście

Napisano 03 październik 2016 - 07:18:47

Na opinie to ja bym paczyla na faceboku gdzie widze kto jest kto. tutaj kazdy moze atakowac firme, kto chce



#37 ~Mona~

~Mona~
  • Goście

Napisano 05 październik 2016 - 08:11:25

Mam od kilku dni GPC-3 i zaczynam żałować.

 

Z kratki wentylacyjnej ulatują b.gorące gazy (normalny efekt spalania) które nie wiem czy za kilka tygodni/miesięcy nie uszkodzą zawieszonej nad kuchnią szafki z pochłaniaczem (wysokość zgodna z przepisami, tu się nikt nie przyczepi).

 

UWAGA na aluminium!! Pierwsze użycie starej patelki pozostawiło na niej trwały ślad. Sam producent pisze że te odbarwienia mogą się już nie usunąć.

 

Coś zagotowałaś/zagotowałeś? Zapomnij o odstawieniu gorącego garnka z zawartością na kuchni - palnik na którym się gotowało pozostaje gorący, "darmowe pole" również więc na tych dwóch się przypali, pozostałe teoretycznie zimne ale jak garnek na nich postoi kuchnia "głupieje" i wywala błędy.Trzeba taki garnek odstawiać zupełnie poza kuchnię.

 

Żałujemy w tym momencie że daliśmy się szybko namówić na ten zakup, zanim przeczytaliśmy opinie jakie można znaleźć na temat tej kuchni w internecie.

 

"Na gorąco" to tyle, mam nadzieję, że nic więcej nas nie zaskoczy, za drogi gadżet aby trzeba go było zaraz wymienić na coś standardowego.

 

mz

zgadzam się z tą opinią, dodam jeszcze że podczas smażenia to co odpryskuje z patelni na płytę jest nie do doczyszczenia, ponieważ smaży się na płycie (pole grzewcze i pas łączący to pole z palnikami)płyta jest zrysowana od tego drapaka, cif nie jest w stanie tego doczyscic, żałuję straszanie tego zakupu.to ile sie trzeba nameczyc żeby wyczyscic. Dramat i jeszcze raz dramat!!!!



#38 ~Mona~

~Mona~
  • Goście

Napisano 05 październik 2016 - 08:11:48

Mam od kilku dni GPC-3 i zaczynam żałować.

 

Z kratki wentylacyjnej ulatują b.gorące gazy (normalny efekt spalania) które nie wiem czy za kilka tygodni/miesięcy nie uszkodzą zawieszonej nad kuchnią szafki z pochłaniaczem (wysokość zgodna z przepisami, tu się nikt nie przyczepi).

 

UWAGA na aluminium!! Pierwsze użycie starej patelki pozostawiło na niej trwały ślad. Sam producent pisze że te odbarwienia mogą się już nie usunąć.

 

Coś zagotowałaś/zagotowałeś? Zapomnij o odstawieniu gorącego garnka z zawartością na kuchni - palnik na którym się gotowało pozostaje gorący, "darmowe pole" również więc na tych dwóch się przypali, pozostałe teoretycznie zimne ale jak garnek na nich postoi kuchnia "głupieje" i wywala błędy.Trzeba taki garnek odstawiać zupełnie poza kuchnię.

 

Żałujemy w tym momencie że daliśmy się szybko namówić na ten zakup, zanim przeczytaliśmy opinie jakie można znaleźć na temat tej kuchni w internecie.

 

"Na gorąco" to tyle, mam nadzieję, że nic więcej nas nie zaskoczy, za drogi gadżet aby trzeba go było zaraz wymienić na coś standardowego.

 

mz

zgadzam się z tą opinią, dodam jeszcze że podczas smażenia to co odpryskuje z patelni na płytę jest nie do doczyszczenia, ponieważ smaży się na płycie (pole grzewcze i pas łączący to pole z palnikami)płyta jest zrysowana od tego drapaka, cif nie jest w stanie tego doczyscic, żałuję straszanie tego zakupu.to ile sie trzeba nameczyc żeby wyczyscic. Dramat i jeszcze raz dramat!!!!



#39 ~Mona~

~Mona~
  • Goście

Napisano 05 październik 2016 - 08:19:54

Ludzie, co wy macie za dziwny odruch ze każda wypowiedz negatywna to dla was wpis konkurencji. Otóż ja tez mam płytę Solgaz GPC 4+2 od miesiąca i żałuje jak cholera. Płomienie wylatujące z kratek z tylu płyty to norma. Wariowania wyświetlacza, blokowanie, brak możliwości wyłączenia tej płyty mimo postępowania zgodnie z instrukcja tez już przerobiłam. Serwis każe wam wyłączyć płytę z zasilania i włączyć powtórnie. Super. Ale po serii kilku wybuchów gazu pod płyta i to takich z gatunku mocnego pier***niecia szczerze odechciało mi sie polskiej nowinki technologicznej. Serwis zgłoszenie przyjął i tak do mnie oddzwania z umówieniem serwisanta ze pożal sie Boże. I jeszcze jedno. Spróbujcie napisać cokolwiek negatywnego na ich stronie na FB. Gwarantuje ze do pół godziny wpis bedzie usunięty. Dział marketingu nie śpi. Dlatego wszystkie opinie które znajdziecie sa pozytywne. Nie dajcie sie ludzie nabierać.

Dokładnie, również pisałam na FB i to nawet nie negatywną, to było zapytanie do innej Pani, zostało usuniete od razu, i dodam jeszcze że czyszczenie to dramat!!! nie da sie do konca doczyscic!!! Dla zainteresowanych mogę wysłać zdjęcie ewent filmik jak sie czysci.



#40 ~Aga~

~Aga~
  • Goście

Napisano 05 październik 2016 - 08:31:31

Nie, nie i jeszcze raz nie!!! Mam od kilku miesięcy i strasznie żałuję. Oszczędności gazu jakoś nikt nie potwierdził za to kupa pieniędzy wydana na czyścidła, skrobaki i ręka poparzona, bo cała płyta się nagrzewa nie tylko w miejscu palnika pod garnkiem. Tym sposobem brud świetnie się przysmaża na całej powierzchni, a zanim ostygnie to już jest super przyklejony do szkła. Trzeba wtedy godzinę szorować, a i tak często nie zejdzie i prędzej pojawią się rysy na szkle. Darmowe pole grzewcze to bujda, zeby było gorące musi działać palnik obok, a jak już działa to i tak niczego nie postawisz bo się nie zmieści, no może garnek wielkości kieliszka.Na jednym palniku pojawiła się biała plama już po kilku dniach grzania i z biegiem czasu jest coraz większa, a reklamacji na płytę nie przyjmują. Garnki są odpowiednie tak jak w indukcji jednak to ich nie interesuje, można sobie kupić nową płytę tylko, że ja mam ją od niecałych trzech miesięcy. Jednym słowem PRZESTRZEGAM przed tym wynalazkiem!

POTWIERDZAM





Zaloguj się, by dodać komentarz na Forum




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych