Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

Najnowsze tematy

Wyświetl nową zawartość »


106 odpowiedzi w tym temacie

#101 bwm9

bwm9

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 1023 postów

Napisano 19 kwiecień 2011 - 20:17:40

zapraszam na identyczne forum restauracji Zamkowej w Świdwinie , której emisja "rewolucji" odbyła się 6. listopada . wszyscy żywo komentowali przez jakiś czas , komentarze tak jak tutaj zionęły jadem , wszak zawiść to cecha narodowa Polaczków. wszystko ucichło po jakichś dwóch miesiącach..

http://forum.gk24.pl...idwinie-t44287/





Film ze Świdwinem :


Ten odcinek oglądnąłem po napisaniu wcześniejszego postu i potwierdził on moją tezę, że zgoda buduje a niezgoda rujnuje. W tym odcinku nie powiedziano, co się stało z jednym pracownikiem, ale na pewno był on łyżką dziegciu w tym zespole.

#102 ~goosia~

~goosia~
  • Goście

Napisano 20 kwiecień 2011 - 10:09:12

Patrzę na programy Pani Magdy Gessler całkowicie z boku, bo łączy mnie tylko to, że lubię gotować, ale tylko dla rodziny, podoba mi się to, że dla niej zespół wspólnie pracujący tworzy rodzinę, kumpli zaangażowanych w tworzenie czegoś, co daje im satysfakcję. Niestety dzisiejsi kierownicy nazywający się menadżerami nie rozumieją tego i uważają, że można osiągać dobre efekty posługując się mobbingiem czy zastraszaniem podległych pracowników. Podstawą wiedzy o zarządzaniu jest dziś socjotechnika. Niestety ja także pozbyłbym się Pana Marcina, który pomimo dużej wiedzy o swoim fachu nie potrafi pracować w zespole. Szczególnie uderzyło mnie jego postępowanie w problemie, jaki miała kucharka ze sklarowaniem masła wiedział jak to się robi, ale nie pomógł koleżance z zespołu a przecież chodziło o prestiż zakładu pracy.


To, że się wie, czym jest klarowanie masła, nie musi oznaczać, że wie, jak się to robi. Może ten pomysł z gazą wpadł mu do głowy akurat spontanicznie w tamtym momencie. Druga sprawa, że o takich rzeczach wystarczy czasem z pracownikiem po prostu porozmawiać, a nie od razu wywalać człowieka z pracy. Skoro 3 czy 4 kucharki nie wiedzą, jak się klaruje masło, to dość cienki ten prestiż zakładu pracy tak czy inaczej.

Tego całego szefa, to ktoś powinien pociągnąć do odpowiedzialności za takie traktowanie pracowników. Kamery, kary pieniężne?! To przecież chore! Tak się nie da pracować. Pan Marcin był w zasadzie praktycznie jedyną osobą, która się wypowiadała - bo cała reszta bała się powiedzieć cokolwiek, czy po prostu tylko on prezentuje poziom odpowiedni do wypowiadania się przed kamerami? A pani menedżer to jaką szkołę skończyła, że jest menedżerem i nie wie, że kary pieniężne to nie jest sposób motywacji pracowników, że są inne - bardziej skuteczne metody? Wątpliwe są dla mnie jej kwalifikacje.

#103 mirek237

mirek237

    Nowy

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • Pip
  • 8 postów

Napisano 20 kwiecień 2011 - 10:20:22

To również obejrzyjcie :



#104 ~klara~

~klara~
  • Goście

Napisano 20 kwiecień 2011 - 12:14:34

Jak było - wiem!Z pierwszej ręki :P



To, że się wie, czym jest klarowanie masła, nie musi oznaczać, że wie, jak się to robi. Może ten pomysł z gazą wpadł mu do głowy akurat spontanicznie w tamtym momencie. Druga sprawa, że o takich rzeczach wystarczy czasem z pracownikiem po prostu porozmawiać, a nie od razu wywalać człowieka z pracy. Skoro 3 czy 4 kucharki nie wiedzą, jak się klaruje masło, to dość cienki ten prestiż zakładu pracy tak czy inaczej.Tego całego szefa, to ktoś powinien pociągnąć do odpowiedzialności za takie traktowanie pracowników. Kamery, kary pieniężne?! To przecież chore! Tak się nie da pracować. Pan Marcin był w zasadzie praktycznie jedyną osobą, która się wypowiadała - bo cała reszta bała się powiedzieć cokolwiek, czy po prostu tylko on prezentuje poziom odpowiedni do wypowiadania się przed kamerami? A pani menedżer to jaką szkołę skończyła, że jest menedżerem i nie wie, że kary pieniężne to nie jest sposób motywacji pracowników, że są inne - bardziej skuteczne metody? Wątpliwe są dla mnie jej kwalifikacje.

Restauratorzy próbują zrobić sobie reklamę, zapraszając panią Magdę, ale zapominają przy tym, że łatwo mogą sobie zrobić antyreklamę, bo może dojść do obciachowych sytuacji. Kto to musi najczęściej świecić wtedy oczami? Oczywiście kelnerzy, bo to oni mają bezpośredni kontakt z klientem. Mają uczestniczyć w tym całym teatrzyku, robić dobrą minę do złej gry i akceptować fanaberie szefostwa, bo inaczej zostaną zwolnieni.

Prawda jest taka, że jesteśmy społeczeństwem zakłamanym i nie lubimy osób otwarcie mówiących prawdę. Tylko wyjątki potrafią docenić, że ktoś jest w czymś dobry albo przyznać, że jest w czymś lepszy od nas samych. Życzę powodzenia panu Marcinowi! Magda Gessler stwierdziła, że jest osobą inteligentną i wzbudzającą wielki szacunek, więc na pewno spotka osoby, które dadzą mu szanse i docenią i poradzi sobie bez towarzystwa z Barcelonki.

#105 ~TIO~

~TIO~
  • Goście

Napisano 20 kwiecień 2011 - 14:39:21

PRZEMYŚL OD KUCHNI ...
http://swkatowice.mo...pic.php?t=10901

#106 ~magda~

~magda~
  • Goście

Napisano 21 kwiecień 2011 - 11:45:30

mimo wszystko promocja dla przemyśla na arenie ogólnopolskiej

#107 bwm9

bwm9

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 1023 postów

Napisano 21 kwiecień 2011 - 20:27:55

Niewielu ludzi odbiera przesłanie znane w naszej kulturze, że to zgoda buduje a niezgoda rujnuje. Dzisiejsi tak zwani menadżerzy uważają, że interes można rozkręcić za pomocą mobbingu, szykan, zastraszania zwolnieniem, i lekceważeniem pracownika którego dzięki bezrobociu można zawsze zdobyć. Dobry pracownik to skarb, a dobra zgrana załoga która ma satysfakcję z pracy a do tego satysfakcjonujące ją zarobki to droga do sukcesu dla właściciela i jego dużych dochodów. Niestety niewielu nazywających się menadżerami a do tego chwalących się tytułami naukowymi to rozumie we własnym biznesie najczęściej idą na dno a w państwowym partia pozwala utrzymać się na powierzchni przez nie wyciąganie konsekwencji za działanie na szkodę prowadzonego zakładu.



Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych