Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

vipassana wątpliwości

• Nie możesz odpowiedzieć
1 odpowiedź w tym temacie

#1 mewa42

mewa42

Nowy

• Użytkownicy zarejestrowani
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 11 październik 2011 - 13:07:51

Byłem na kursie vipassany w listopadzie 2010 w Krutyni. Bliska mi osoba była wcześniej na podobnych kursach 4 razy. Chciałem poznać temat, "technikę"...

Zostałem usunięty z kursu po 6 dniu. Bardzo żałuję, że pojechałem. Gorąco polecam wszystkim - trzymajcie się jak najdalej od vipassany, medytacji, buddyzmu itp. Osobiście nie wiem czy istnieje "technika". Organizację, która w Polsce organizuje kursy uważam za sektę, której zależy tylko na kasie z danin od "starszych uczniów".

Szukam ludzi, którzy byli na takich kursach i nie ulegli "urokowi" nauczycieli. Chcę, byśmy razem przestrzegli osoby stykające się po raz pierwszy ze Stowarzyszeniem. To czego uczą to nie "uniwersalna technika". Wywołują syndrom sztokholmski i są w tym bardzo dobrzy. Nie wahają się przed zrobieniem krzywdy ludziom, którzy przyjechali na kurs, którzy im zaufali, którzy szukają czegoś w życiu.

Zainteresowanym opiszę jak potraktowano mnie i innych niewystarczająco pokornych, zadających pytania, myślących inaczej niż przewidywał wzorzec. Zaznaczam, że nie pojechałem tam kwestionować czegokolwiek. Chciałem się uczyć. Sami w broszurach piszą, żeby pytać o wyjaśnienia jak się ma wątpliwości. Myślę, że jest to potrzebne do wczesnego eliminowania z kursu ludzi kłopotliwych.

#2 abiku

abiku

Nowy

• Użytkownicy zarejestrowani
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 21 grudzień 2011 - 13:39:28

Chętnie dowiedziałbym się więcej bo sam chcę się wybrać do Krutynia na kurs.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

użytkowników, gości, anonimowych